Lineaire en continue tijd is een moderne westerse uitvinding waar kleine kinderen in hun vroege kinderjaren geen toegang toe hebben. Dit kan leiden tot veranderingen in hun vermogen om te leren, wat uiteindelijk aanzienlijke moeilijkheden kan veroorzaken.
Tegenover de verschillende tijdsduren waartoe hij behoort op elk moment (thuis, op school, in het centrum, met vrienden, voor schermen...), zal het kind/de leerling zich moeten inschrijven in deze verscheidenheid en zich moeten ontwikkelen door de spanningen en onevenwichtigheden die dit met zich mee kan brengen te overwinnen.
Hoe kan dit worden bereikt? Hoe kunnen de noodzakelijke voorwaarden worden gecreëerd voor de opbouw van een innerlijke stabiliteit die essentieel is om leren succesvol te laten verlopen?
Om deze aanpassing te bevorderen, kunnen gespecialiseerde leerkrachten van de RASED ook steunen op een centraal instrument in hun professionele praktijk: het spel. Vaak gebruikt binnen en buiten de school, blijft dit laatste complex om te begrijpen en te definiëren in termen van leren. Onder welke voorwaarden, volgens welke regels, met welke kinderen/leerlingen kan spel een hefboom zijn die zowel bevrijdend als operationeel is?
Dit collectieve werk legt de link tussen de thema's van tijd en spel, vanuit theoretisch en praktisch oogpunt, via psychologische, pedagogische, sociologische en cognitieve benaderingen.