Text over neuromythen in het onderwijsNeuromythen in het onderwijs: tussen realiteit en overtuigingen
Met de buitengewone vooruitgang op het gebied van hersenbeeldvorming, hebben we de hoop om eindelijk de mysteries van het leren te ontrafelen? Zijn er echte pedagogische revoluties te verwachten door de integratie van neurowetenschappen in onderwijswetenschappen?
Sommigen zijn ervan overtuigd en kondigen ons de grote pedagogische avond aan, wat heeft geleid tot de opkomst van neuromythen.
- Voortkomend uit een vaak niet rigoureuze interpretatie van de neurowetenschappen, hebben deze nieuwe overtuigingen zich verspreid in de vorm van verleidelijke, maar karikaturale en onnauwkeurige shortcuts: "Alles speelt zich af vóór 3 jaar", "Schermen veranderen onze hersenen", "Iedereen heeft zijn eigen leerstijl"...
Het zijn deze neuromythen over onderwijs die de auteurs, docenten en onderzoekers, ontcijferen. Ze baseren zich op het meest recente onderzoek, herformuleren, contextualiseren en plaatsen deze beweringen in perspectief om te bepalen wat mythe is en wat realiteit is. Ze bieden zo sleutels om de wetenschappelijke studies te begrijpen en te interpreteren en een goed onderbouwde mening te vormen over de belangrijkste onderwijskwesties van dit decennium.
Een collectie om de vooroordelen die de discussies op het gebied van onderwijs voeden te ontcijferen.